Hvad er dissociation?
Når hjernen udsættes for stærk stress, kan vores bevidsthedstilstand ændre sig, så vi oplever omverdenen og os selv anderledes. Nogle ændrede bevidsthedstilstande kaldes dissociation. Dissociation er en del af vores overlevelsesinstinkt. Dissociation kan også udvikle sig til vedvarende symptomer og psykisk lidelse, som det er vigtigt at kende til for at få den rette behandling.
Forskelle og ligheder ved kompleks PTSD og personlighedsforstyrrelse
Med ICD-11 får vi mulighed for at stille diagnosen kompleks PTSD, hvilket inkluderer både klassiske PTSD-symptomer samt vedvarende forstyrrelser i personlighedsfunktionen [1-7]. Denne diagnose erstatter ICD-10-diagnosen F62.0 Personlighedsændring af katastrofeoplevelse. Grundet store konceptuelle og empiriske overlap har man ofte sammenlignet kompleks PTSD med personlighedsforstyrrelse, herunder typisk borderline og ængstelig-evasiv type [5, 8, 9]. Der har sågar været argumenteret for, at ICD-11-diagnosen kompleks PTSD overflødiggør diagnosen borderline personlighedsforstyrrelse [10], mens andre har søgt at fremhæve forskellene mellem disse diagnoser [11, 12]. Tilsvarende er der fremhævet ligheder imellem kompleks PTSD og undvigende personlighedsforstyrrelse, med vægt på undgåelsesadfærd [13].
Forfatter(e)Line Bang Mikkelsen1, Simon Ungar Felding2 & Bo Bach3
Publiceret på ugeskriftet.dk 24. januar 2022
Artikelreference Ugeskr Læger 2022;184:V06210517
Klinikere skal have nye nuancer i linsen
Lidelsen er udbredt blandt psykiatriske patienter, den er langvarig, alvorlig og udvikles på baggrund af traumatiserende hændelser. Kompleks-PTSD er for alvor kommet i søgelyset med overgangen fra ICD-10 til ICD-11
Kompleks PTSD er ikke kun for de særligt interesserede, men er relevant for alle psykologer i psykiatrien og generelt i klinisk praksis. Det mener specialpsykolog i psykiatri, Line Bang Mikkelsen. Her fortæller hun, hvordan man i Psykiatrien Region Sjælland konkret klæder psykologer på til at udrede for og behandle kompleks PTSD i klinisk praksis i overgangen mellem ICD-10 til ICD-11.
P – Psykologernes fagmagasin 03/2021
Hvorfor er fængselsbetjente særligt udsatte for PTSD?
Hvad er det i jobbet som fængselsbetjent, der gør, at man er særligt udsat for at udvikle belastningsreaktioner? Hvad skal man være opmærksom på? Fagbladet har talt med to eksperter.
VIVES undersøgelse viser, at 13,5 procent af de nuværende fængselsbetjente, værkmestre og transportbetjente opfylder diagnosekriterierne for PTSD. Hver syvende kollega er altså ramt af en posttraumatisk belastningsreaktion.
Fagbladet har stillet en række spørgsmål til psykologerne Line Bang Mikkelsen og Sanna Koch Autrup. Hvorfor er de særligt udsatte, hvilke symptomer skal man være opmærksom på hos sig selv og hvordan kan vi blive bedre til at forebygge?
Fængselsfunktionæren 4 juli 2020
Den med-lidende nybegynder
Terapeuter møder patienter med stort lidelsestryk. Indføling resulterer ofte i med-lidenhed, når den professionelle empati ikke er tilstrækkeligt udviklet.
“Som graden af medlidenhed følges proportionalt af ønsket om at hjælpe,
følges et stærkt ønske om at hjælpe af en tilsvarende stærk angst for at svigte patienten”
Fagessay i Norsk psykologtidsskrift 5. oktober 2014